PEDRO TIPPJEI

Published : 2018-06-05 20:12:33
Categories : HÍREK , VISION

Pedro tippjei : Megfelelő méretű a kerékpárod hajtóműve/hajtókarja?

Két gyakori hibát követnek el az emberek, amikor triatlon kerékpár vásárlásra adják a fejüket és nem kérnek illetve kapnak szakmai segítséget,tanácsot a bicikli helyzetéről, pozíciójáról. Az egyik a túl magasra állított ülés, a másik pedig a hajtómű/hajtókar méretének figyelmen kívüli hagyása.

A legtöbb kerékpárgyártó vállalat megpróbál megfelelő méretet találni a kerethez,de nyilvánvalóan  mindannyian mások vagyunk, ezért ebben az esetben lehetetlen egy méretet alkotni, ami mindenkihez passzol. Mint triatlonistaként és edzőként, úgy tapasztaltam,a hajtóművek általában gyárilag túl nagy méretűek a kerethez viszonyítva. 

Hogyan is győződhet meg akkor arról, hogy megfelelő méretű hajtóművel, hajtókarral rendelkezel? Íme egy teszt,ami saját maga is elvégezhet,hogy megtudja a választ:

1.Helyezze a kerékpárt a görgőkre, és kb. 10 percig melegítsen be rajta. Ezt a tesztet kültéren is elvégezhetjük, de biztonságosabb és könnyebb a görgökön.

2.Képzelje el, hogy egy teljes pedál ütem egy óra, így a legmagasabb a 12 óránál van és a legalsó pedig 6 órakor. Az aero helyzetben, állítsa le a jobb pedálütemét kb. 3 óra körül, és húzza ki a másik oldalt. Ez a kiindulási helyzet.

3.Csak a jobb oldali láb erejét használván tekerjen a pedállal nagyon lassan hátrafelé. A cél a normál pedálütközés visszajátszása, de csakis hátrafelé, ezért használja a quadjait a láb felemeléséhez és visszaállításához.

4. A végső pozíció a pedállal kb. 10 óránál kell megtalálni, tehát egy kicsit visszább a 12 órához,azaz a legmagasabb ponthoz képest.

5.Ez alatt a mozgás alatt és amikor a pedálütem elhaladja a legmagasabb pontot (12 óránál), ez az a pont, ahol a csípőszöge a legszűkebb, és ha túlságosan szűk,akkor megakadályozza Önt a helyes mozgásban,tekerésben. Továbbá ennél a pontnál (legmagasabb pont) némi ellenállást érzünk a lágyrésznél, akkor az is jelzi a hajtókar hosszúságát. Ha bármilyen ellenállást érez, akkor minden egyes alkalommal le kell ezt küzdenie,amikor normálisan pedálozik.

6. Ismételje ezt meg néhányszor a jobb és bal oldallal is.


Következtetések: Ha a pedálütközés tetején bármilyen ellenállást tapasztal, akkor rövidebb hajtókarra lehet szükség. Ez fordítva is igaz lehet, miszerint ha nem érez ellenállást,akkor lehet, hogy megfelelő méretű hajtókarral/hajtóművel rendelkezik. és tesztelheti, hogy van e lehetősége ebben az esetben további pedálozáshoz kiterjeszteni.

Ossza meg ezt a tartalmat