A KEREKEK ÉS A NYOMÁS

Published : 2018-11-06 15:10:13
Categories : Mode

A KEREKEK ÉS A NYOMÁS

Nagyon sok kerékpáros hajlamos túlfújni a kerékpár gumiabroncsait. A tubular vagy nevezhetjük szingónak és clincher vagy akár hívhatjuk peremes guminak, az oldalfalán vagy a dobozán-csomagolásán megtalálható az ajánlott nyomásérték. Ha egy abroncsot 12 bar-ra pumpálod fel  (Kb  a felső modellek maximális nyomás határa ),  a gumiabroncsok lehetőségeinek határain belül működik: nem robban fel, de biztosan nem a legjobb teljesítményt adja le.  Ha magas a nyomás, akkor az abroncs elveszíti a szükséges rugalmasságot ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni.  A futófelület funkciója, hogy az út durvaságát - nyilvánvalóan nem lyukakat – elnyeli.  Az a funkciója, hogy az út egyenetlenségeit elnyeli, javítja a stabilitást, biztosítja a megfelelő kerékpárkezelést. A Vision tesztjein könnyen érzékelhető volt, hogy a túlságosan felfújt gumiabroncs bizonytalanná -vibrálóvá vált nagy sebességű lejtmenetben, vagy pedig egyenetlen pl.: macskaköves úton. Az út egyenetlenségeit nem simította ki, veszített a tapadásból, bizonytalanná vált. 

 Az ideális nyomás függ az abroncs minőségétől, valamint szélességétől is. A nagyobb- szélesebb  gumiabroncs (25mm)  kevesebb nyomást igényel, mint egy keskenyebb (23mm) gumi. Így kisebb a kockázata annak, hogy az út hibák deformálják, roncsolják a kerék szerkezetét és alkatrészeit . 

A kerékpár és kerékpáros súlya együttesen nyilvánvalóan befolyásolja a gumiabroncs nyomását és teljesítményét, valamint ügyelni kell arra, hogy az abroncs súly terhelhetősége támogassa a kerékpáros és a kerékpár súlyát. Használjunk kerék nyomás kalkulátor programot, a neten elérhető rengeteg kalkulátor program közül.

 

Fontos, hogy a felhasználás fajtájához válaszunk megfelelő kerékszettet és abroncsot. 

Versenyre – edzésre ha lehet külön szettet használjunk. 

 

Versenyre: Vision Metron 30 – 40 – 55

 

Edzésre: Team 30- 35 

 

Persze, hogy ha szeretnénk spórolni és nem akarunk 2 kerékszettet fenntartani, akkor arra is van megoldás!

Így minden körülmények között alkalmazható kerékszettet kell használni.

 

Edzés és verseny szettjeink: 

 

Trimax 30-35-40 

 

Trimax  25KB-30KB-35KB  

 

Ossza meg ezt a tartalmat